keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Kreikkalainen tsatsiki


Helppo iltapala sellaisenaan tai leivän kanssa. Tarjoan tätä myös grillatun lihan tai kanan lisukkeena tai lammashampurilaisen kanssa.

Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Sekoita kurkkuraaste rahkan joukkoon, lisää valkosipulia, tilkka oliiviöljyä, loraus punaviinietikkaa, suolaa ja mustapippuria. Anna tekeytyä hetki, tarjoile kreikkalaisen sini-valkoisesta astiasta ja nauti!

lauantai 25. helmikuuta 2012

Osso bucco milanese


Varaa ensin seuraavat ainekset esille: persiljaa, rosmariinia, porkkanaa, juuriselleriä, sipulia, valkosipulia, laakerinlehtiä ja kokonaisia tomaatteja, joko säilykkeenä tai tuoreena. Valitsin tällä kertaa säilyketomaatit, koska näin talvisin ne ovat mehevämpiä ja maukkaampia kuin tuoreet.


Näinkin kauniisti voidaan tuoretiskin tuotteet pakata kuten Anton&Antonissa! Tämähän on kuin lahjapaketti.


Kauniista paketista kuoriutui mahtavia naudan potkaviipaleita.


Varaa myös riittävän suuri pata tämän ruoan valmistamiseen, mielellään kannellinen. Jos teet uunivuoassa, vuoka kannattaa peittää foliolla.


Pilko porkkanat, selleri, sipulit ja valkosipulit pieniksi kuutioiksi. Laita pataan voita ja freesaa vihanneksia siinä, kunnes saavat väriä. Ota pata liedeltä ja laita kansi päälle.


Jauhota potkaviipaleet vehnäjauhoissa.


Laita pannulle voita tai hyvää öljyä. Ota lihaan kaunis väri, mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä lihat pataan vihannesten päälle. Ota pannulta maut talteen kaatamalla siihen pari desiä valkoviiniä ja kaada pataan.


Lisää pataan vielä pari desiä kuumaa lihalientä, tomaatit, laakerinlehdet ja persiljasilppu sekä rosmariininoksat. Laita pata uuniin 175 asteeseen 2-3 tunniksi ja lähde vaikka hiihtämään tai muuten ulkoilemaan sillä aikaa. Kotiin tullessa on odottamassa mahtava tuoksu ja valmis ruoka, joka kaipaa enää viimeistelyn.


Tee vielä cremolata: pilko valkosipuli ja persilja silpuksi, lisää raastettua sitruunankuorta ja tilkka öljyä, mausta mustapippurilla. Laita cremolataa lihan päälle kun kokoat annosta.


Tässä nyt 3 tuntia uunissa muhinut pata valmiina. Saisipa tähän tuoksunkin, oli niin huumaava!


Tällä kertaa tarjosin osso boccun ohuen tuorespaghetin kanssa, voit myös tarjota risoton, uunivihannesten tai perunan kanssa. Tai syödä sellaisenaan murean lihan ja ihanan luuytimen!



torstai 16. helmikuuta 2012

Papuja ja retiisejä


Kaunis papujen vihreä ja retiisien punainen piristävät talvista iltaa! Ryöppää pavut nopeasti kiehuvassa vedessä ja puolita retiisit.


Laita paistinpannulle voita ja/tai oliiviöljyä. Lisää pavut, retiisit ja valkosipulia. Retiisien kaunis puna tosin katoaa kuumennettaessa ja makukin miedontuu. Lisää halutessasi vielä appenzeller- juustoa pieninä paloina joukkoon ja tarjoa heti kun juusto alkaa sulamaan, saat vähän raclettemaisen maun annokseen. Oivallinen kevyt ateria tai lisuke lihalle.

perjantai 10. helmikuuta 2012

Valkosipulietanoita


Talviklassikoihin kuuluu myös pannullinen etanoita! Annokseen tarvitaan 4 raaka-ainetta: purkillinen etanoita, voita, valkosipulia ja persiljaa. Tee voista, valkosipulista ja persiljasta tahna, laita etanat etanapannun kolohin ja voiseosta päälle. Kuumenna uunissa n. 15 min 250 asteessa.


Etanoiden lämmetessä leikkaa koriin tuoretta, rapeakuorista leipää.


Sitten vain herkuttelemaan!

sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Karitsanpotkaa



Tämä kuuluu niihin ihaniin pakollisiin talviruokiin, joita voi haudutella lumitöiden tai lenkin ajan.
Paperista näkeekin mistä hankin potkat tällä kertaa.


Lisäksi tarvitaan hyvää voita, kuvassa kahta lemppariani. Tosin tuota ranskalaista en raaski käyttää ruoanlaittoon, silloin ihanat suolakiteet voin joukossa jäisivät kokematta.Sillä voi herkutella potkien kypsymisen aikana kera rapean maalaisleivän!


Hyvän lihan ja voin lisäksi tarvitaan tietenkin pekonia, porkkanaa, palsternakkaa ja sipulia sekä tuoretta rosmariinia.


Tee potkiin pieniä viiltoja ja työnnä niihin valkosipulin kynsiä ja rosmariinia. Ota pannulla väri lihoihin, mausta suolalla ja pippurilla, ja kääri pekoniin. Siirrä lihat uunivuokaan. Lisää vuokaan sipulit ja juurekset, rosmariinin oksat, pannulta vedellä huljuteltu paistoneste sekä puoli pulloa punaviiniä. Hauduta 130 asteen uunissa 3-4 tuntia. Valele lihoja aika ajoin.


Kypsennä uuniperunat kypsiksi, halkaise ja kaavi peruna kuorista pois. Sekoita ranskankerma ja cheddar-raaste, lisää seos perunan joukkoon ja täytä kuoret uudelleen. Laita vielä hetkeksi uuniin.


Lihan pitäisi irrota luiden ympäriltä todella helposti ja suorastaan sulaa suuhun. Nauti tuhdin punaviinin kanssa.