Tässä 1 kg ihania maa-artisokkia odottaa kuorimista, mikä on oma taiteenlajinsa upeiden muotojen takia! Tämän risoton tekemiseen kannattaa varata enemmän aikaa, monien eri työvaiheiden vuoksi.
Kun sain maa-artisokat kuorittua ja pilkottua isohkoiksi lohkoiksi, pilkoin muutaman salottisipulin. Ensin paahdoin maa-artisokan paloja öljyssä, niihin saa tulla kunnolla väriä, kuten kuvassa näkyy. Paahtamisen loppuvaiheessa lisäsin sipulit ja pari ruokalusikallista voita. Lopuksi lisäsin vettä, niin että kasvikset peittyivät ja keitin n. 10 minuuttia. Siivilöin keittoliemen talteen ja soseutin maa-artisokat sauvasekoittimella paksuksi soseeksi.
Seuraava työvaihe oli tehdä paahdettua sipulisilppua ja tomaatti-sipulisalsaa. Hienonsin ensin salottisipulia, keltasipulia ja valkosipulia, laitoin kattilaan runsaasti öljyä ja mausteeksi laakerinlehden ja timjaminoksan. Annoin sipuleiden paahtua rapeiksi öljyssä ja sitten siivilöin sipulit öljystä. Pilkoin tomaatinlihan pieniksi kuutioiksi, lisäsin kevätsipulia, ruohosipulikin käy, sekä paahdetut sipulit. Lisäsin joukkoon vielä sitruunanmehua, ripauksen suolaa ja sokeria sekä mustapippuria.
Tarjolle laittaessani lisäsin vielä tomaatti-sipulisalsaa ympärille ja päälle raastettua parmesania.
Risoton seuraksi paistoin mehevät entrecote-pihvit, jotka olin marinoinut öljyssä, valkosipulissa ja yrteissä. Tosin risotto oli niin jumalaisen hyvää, että sen olisi voinut tarjota sellaisenaan vaikka primi piattina. Maa-artisokkasosetta tuli runsaasti kilosta, joten pakastin loput seuraavaa risottoa varten.
Tältä näytti risotto Glorin ruoka&viini - lehdessä (7/2011), mutta kuten tapanani on muuntelen reseptejä tekovaiheessa joskus enemmän ja joskus vähemmän, harvoin teen ihan ohjeen mukaan, kuten tässäkin.
Suosittelen ehdottomasti tekemään tätä risottoa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti