maanantai 17. heinäkuuta 2017

Andalusialainen kalapata







Liemeen tarvitset:
sipulia
valkosipulia
fenkolia
porkkanoita
voita
vettä 
valkoviiniä 
maustepippuria
suolaa

Pataan tarvitset:
kalalientä
valkoviiniä
voita/oliiviöljyä
sipulia
valkosipulia
chiliä/jalopenoa
savustettu paprika -maustetta
tomaatteja
lohta ja kuhaa, myös siika, kirjolohi, nieriä tms käyvät
jättikatkarapuja, myös muut äyriäiset käyvät esim simpukat ja mustekala
tuoreita yrttejä maun mukaan, esim lehtipersiljaa, minttua, timjamia, tilliä, korianteria
(varaa kalaa ja äyriäisiä noin 200 g/herkuttelija)


Mökillä on aina kiva kokeilla jotain uutta ruokaa ja tämän mökkiloman yksi kokeilu oli kalapata. Ostin torilta lohenperkeitä ja keitin niistä liemen jo edellisenä päivänä. Liemeen laitoin porkkanaa, fenkolia, sipulia ja valkosipulia, joita kuulotin voissa ja lisäsin vettä sekä valkoviiniä niin, että kalanperkeet peittyivät. Mausteeksi vielä muutama maustepippuri ja suolaa. Annoin liemen kiehua reilun tunnin verran, jonka jälkeen laitoin jäähtyneen liemen jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää.

Seuraavana päivänä keitin lientä vielä kokoon noin puoleen siitä mitä sitä oli ja viritin tulen tiiligrilliin. Tein padan paellapannussa, johon laitoin voita ja oliiviöljyä. Kun voi oli sulanut, lisäsin sipuli- ja valkosipulisilpun, chiliä ja jalopenoa, savustettua paprika -maustetta ja annoin mausteiden saada väriä ja antaa makua pataan. Kun mausteet olivat paistuneet tovin, lisäsin tomaattilohkot, kalalientä ja valkoviiniä. Annoin liemen kiehua ja maustua hetken, jonka jälkeen lisäsin kalapalat. Paistoin jättikatkaravut alussa heti kun voi/öljyseos oli kuumaa, jotta sain niihin rapean paistopinnan, mutta ne voi laittaa myös yhtäaikaa kalojen kanssa. Maustoin suolalla ja mustapippurilla.

Muista sekoitella pataa koko ajan ja pitää tuli maltillisena grillissä. Kun kalat ovat kypsiä, lisää päälle yrttejä, laitoin lehtipersiljaa ja minttua, kun niitä sattui olemaan sopivasti grillin viereisessä yrttilaatikossa.

Nauti heti rapean maalaisleivän tai riisin kanssa lämpimänä kesäiltana auringon laskiessa!

2 kommenttia:

  1. Oi kuinka herkullisen kuuloista ja näköistä! Ja myös viitseliäisyyttä vaativaa, hatunnosto sulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mökillä on aina enemmän viitseliäisyyttä tehdä aikaa vaativia ruokia ja tietty aikaankin on eri tavalla kuin arkisessa aherruksessa. Hyvää oli, joten uusinta edessä ennen kaupunkiin palaamista.

      Poista