perjantai 7. maaliskuuta 2014

Sydänmaan Highlanderin paistia lähi-idän tyyliin


Käytin tämän paistin tekoon Sydänmaan Highlander-luomupaistia. Liha on erittäin mureaa, Highland Cattlen eli Ylämaankarjan, vapaana kasvanutta luomulihaa, karja kuuluu alkuperäisrotuihin ja on kotoisin Skotlannin Ylämailta. Eläimet ovat kasvaneet vapaina omissa laumoissaan, eivätkä ne ole olleet kytkettyinä kiinni tai suljettuina sisälle. Eläimet ruokitaan korsirehuruokinnalla. Lue lisää karjasta ja sen kasvattamisesta ylläolevasta linkistä.

Kun ostat lihan, voit antaa sen mureutua jääkaapissa pari päivää. Ota liha pari tuntia ennen valmistusta huoneenlämpöön. Ajattelin kokeilla itselleni jotain ihan uutta ja erilaisia makuyhdistelmiä tämän upean lihan valmistamisessa.


Tee ensin Baba Ganoush -lisäke eli munakoisotahna. Tarvitset 3 munakoisoa, suolaa, pari oksaa tuoretta rosmariinia, valkosipulinkynsiä 3-4 kappaletta, seesaminsiementahnaa eli tahinia tai seesaminsiemeniä, sitruunan mehua ja oliiviöljyä. Halkaisen ensin munakoisot ja ripottele pinnalle suolaa ja anna munakoisojen "itkeä" noin puolisen tuntia. Huuhtele munakoisoista suola pois. Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen.


 

Laita halkaistuille munakoisoille rosmariininoksat ja puolikkaat valkosipulinkynnet, kääri munakoisot folioon ja laita uuniin tunniksi. Ota munakoisot pois foliosta ja kaiva lusikalla sisus kattilaan, lisää myös pehmenneet valkosipulinkynnet. Keitä muutama minuutti, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Siirrä seos tehosekoittimeen, lisää tahinitahnaa desin verran tai pari ruokalusikallista seesaminsiemeniä, yhden sitruunan mehu, pari ruokalusikallista oliiviöljyä ja pari teelusikallista suolaa. Soseuta. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä eli tämän voi tehdä jo hyvissä ajoin valmiiksi.


Tee seuraavaksi Dukkah-mausteseos. Siihen tarvitset 2 rkl pinjansiemeniä, 2 rkl pistaasipähkinöitä, 2 rkl kuorittuja manteleita, 2 rkl korianterinsiemeniä, tuoretta chiliä maun mukaan tai chilijauhetta, 2 tl juustokuminaa eli jeeraa sekä 1 rkl seesaminsiemeniä.



Paahda kaikkia muita aineksia pannulla, paitsi seesaminsiemeniä, noin 5 minuuttia, sekoittele koko ajan. Laita ainekset tehosekoittimeen ja jauha rouheeksi. Paahda vielä seesaminsiemenet pannulla ja lisää rouheen joukkoon. Tämänkin voit tehdä hyvissä ajoin valmiiksi.


Sitten lihan ja lisukkeiden kimppuun. Ota lihan pintaan väriä pannulla. Siirrä liha uunivuokaan. Lisää osaan Dukkah-mausteseosta pari ruokalusikallista öljyä ja hiero seosta lihan pintaan joka puolelle. Laita paisti 170 asteen uuniin ja paista noin 50 - 60 minuuttia kiloa kohden. Voit paistaa paistin myös matalammassa lämmössä eli 125 asteessa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 astetta, jolloin paisti on sisältä vielä punainen, tai sisälämpöön 60 astetta, jolloin paisti on keskeltä punertava ja pinnasta vähän harmahtava. Varaa paistoaikaa 1 1/4-1 1/2 tuntia kiloa kohden eli kahden kilon paistille noin 2 1/2-3 tuntia. Alhaisessa lämpötilassa liha kypsyy tasaisen punertavaksi.


Varaa perunoiden ja sipulien kypsentämiseen noin 40 minuuttia. Halkaise perunat kuorineen ja asettele uunivuokaan. Halkaise kokonaiset sipulit samalla tavalla kuorineen. Sivele halkaisupinnat öljyllä. Paista uunissa kunnes kypsiä, ripottele loppuvaiheessa päälle Dukkah-mausteseosta.

Kun otat lihan uunista, anna sen vetäytyä foliossa noin 5 minuuttia ja leikkaa ohuiksi  viipaleiksi. Tarjoa perunoiden, sipuleiden ja munakoisotahnan kanssa. Paisti sopii hyvin myös tarjottavaksi kylmänä vaikkapa buffetpöydässä.



Hankin tähän ruokaan kaikki ainekset Kauppahalli24.fi -ruokaverkkokaupasta. Ruokatarvikkeiden hankkiminen verkkokaupasta on helpottanut kiireistä arkea, kun tilaamani tuottteet toimitetaan kotiovelle minulle sopiva aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti