lauantai 5. marraskuuta 2016

Soodasämpylät




Tarvitset:
3 dl spelttijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
0,5 dl kuivattuja sieniä, käytin tatteja
1 tl soodaa
1 kananmunan
2 dl piimää tai luonnonjogurttia
0,5 dl öljyä
Pinnalle:
unikon- tai seesaminsiemeniä
kuivattuja tai tuoreita yrttejä

Yhdistä ensin kulhossa kaikki kuivat aineet. Yhdistä toisessa kulhossa muna, piimä ja öljy. Lisää kuivat aineet kosteiden ainesten sekaan, sekoita hyvin. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile pötköksi. Leikkaa taikinapötkö 12 palaan. Kasta puolet sämpylöistä leikkauspinnaltaan siemeniin ja puolet yrtteihin. Nosta sämpylät uunipellille vieriviereen ja paista 200 asteen uunissa alatasolla noin 20 minuuttia. 

Speltti, alkuvehnä on pähkinäisen, aromikkaan ja täyteläisen makuinen vilja. Sitä voi käyttää kaikkeen leivontaan ja ruoanlaittoon. Täysjyväspeltissä on paljon kuitua ja proteiinia. Speltti on ensimmäisiä ihmisen viljelykseen ottamia viljoja, siitä on havaintoja yli 8000 vuoden takaa. Sitä on viljelty mm. muinaisessa Roomaan valtakunnassa. Speltti on lyhytsitkoinen, joten sen kanssa on hyvä sekoittaa tavallisia vehnäjauhoja. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti