perjantai 13. huhtikuuta 2012

Parsaa ja viiriäisenmunia


Kun on kerran kevät, niin voisin syödä parsaa vaikka joka päivä! Vihreät parsat ovat paljon kauniimpia kuin valkoiset, ja niillä on aina aloitettava parsakausi. Olen onnellinen kahden parsakattilan omistaja, toinen on kotona ja toinen mökillä.


Myös viiriäisenmunat kuuluvat kevätruokiini, muulloinkin kuin pääsiäisenä, tässä jo keitettynä.


Annos on koottu keitetyistä vihreistä parsoista, joiden keittoaika on n. 3-4 minuttia, keitetyistä viiriäisenmunista, salaatista ja graavilohesta. Kastikkeeksi tein öljy-balsamicovinegretten, jota laitoin myös parsojen päälle.



Ja näin kevään kunniaksi voi tarjota vaikka ihanaa Hommanäs Gårdin minttu-raparperimehua!


maanantai 9. huhtikuuta 2012

Parsamousse

Ihana parsa-aika on vihdoin täälläkin! Tämän vuoden ensimmäsen parsa-annoksen söin Sveitsin Zermatissa Fluhalpissa 2620 metrin korkeudessa helmikuussa. Upea aamupäivä hiihtoa takana, sen jälkeen maistui keitetty vihreä parsa vinegrette-kastikkeella ja lasillinen paikallista valkoviiniä hyvässa seurassa ja mahtavissa maisemissa.


Keitetyt parsat öljy-viinietikkakastikkeen kanssa on yksi suosikeistani, päälle muutama lastu parmesania, ripaus suolaa ja pippuria.

Toinen suosikkini on parsamousse. Keitä nippu vihreitä parsoja kypsäksi. Säästä ruokailijoiden määrän verran parsannuppuja koristeeksi. Pilko loput parsat kolmeen osaan, laita kulhoon ja lisää 1 prk ranskankermaaa. Soseuta. Mausta sitruunamehulla, pippurilla ja suolalla. Koristele parsannupuilla ja tarjoa haaleana kauniista lasista kevätauringon paisteessa!

keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Balsamico uunitomaatit


Helppotekoinen, ihana lisuke, sopii melkein ruoalle kuin ruoalle. Käytän tähän pieniä terttutomaatteja. Tomaattien päälle lisään oliiviöljyä, suolaa, pippuria ja balsamicoa. Paistan uunissa puolisen tuntia, kunnes tomaatit ovat pehmeitä.

sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Pasta Carbonara


Silppua valkosipuli ja sipuli, leikkaa pekoni pieniksi kuutioiksi. Ruskista ensin pekonia, lisää hetken päästä sipulit. Samaan aikaan voi laittaa pastan kiehumaan. Sekoita kulhossa kerma, keltuaiset, parmesaaniraaste ja mustapippuri. Lisää joukkoon pekoni-sipuliseos. Valuta pasta ja kumoa pannulle, kaada sekaan kerma-munaseos. Kuumenna hetken aikaa, että keltuaiset kypsyvät. Ripottele päälle vielä tuoretta persiljaa ja parmesanraastetta. Tarjoa heti!

torstai 22. maaliskuuta 2012

Vuohenjuusto-kampasimpukkasalaatti


Löysin kaupasta tälläisiä valmiita vuohenjuustokiekkoja, joiden ympärille oli kääritty pekonia ja päälle ripoteltu kuivattuja yrttejä. Sorruin ostamaan, vaikka olisihan ne voinut tehdä itsekin. Pekonin sijaan ajattelin joskus kokeilla parmankinkkua. Paistoin pannulla vain sen verran, että pekoni ruskistui ja kypsyi ja juusto alkoi sopivasti sulamaan.


Salaattiin käytin ihanan makeaa frisee-salaattia. Pekoni-vuohenjuustokiekkojen seuraksi paistoin vielä muutaman tuoreen kampasimpukan. Kevättä kohti mennään ja salaattitarjonta alkaa lisääntymään!

torstai 15. maaliskuuta 2012

Blinit

Maaliskuu on vielä mainio blinikuu.
 
Taikina:
100g tattarijauhoja
50 g vehnäjauhoja
15 g hiivaa
2 dl maitoa
1 dl olutta
1 keltuainen
1 valkuainen
suolaa


Lämmitä maito haaleaksi, sekoita siihen hiiva, lisää jauhot, keltuainen ja olut. Anna taikinan turvota pari tuntia. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja lisää taikinaan juuri ennen paistamista. Käytä paistamiseen runsaasti voita.


Tarjoa mädin, smetanan ja punasipulin kanssa. Lisukkeina voi tarjota myös graavi- tai kylmäsavulohta pieniksi kuutioiksi pilkottuna tai sienisalaattia.

perjantai 9. maaliskuuta 2012

Broileria ja cashewpähkinädippiä



Soseuta ensin dipin ainekset ja laita jääkaappiin maustumaan. Dippiin tulee siis pari desiä cashewpähkinöitä, 1 rkl soijaa, 1 tl kuivattua inkivääriä tai pala tuoretta, pari valkosipulinkynttä, 2 tl seesaminsiemeniä, 1 rkl hunajaa, chiliä maun mukaan, 3 dl maustamatonta jogurttia tai ranskankermaa, tuoretta persiljaa ja korianteria, 1 limetin mehu, sekä suolaa ja mustapippuria.

Broilerinfileiden kuorrutus: 1 rkl Dijon-sinappia, 2 rkl öljyä, 1 appelsiinin mehu, 2 viipaletta kuivahtanutta täysjyväleipää, pari valkosipulinkynttä, tuoretta persiljaa, suolaa ja valkopippuria.


Paista broilerinfileitä pannulla, kunnes saavat hieman väriä. Siirrä fileet uuninkestävään vuokaan, kypsennä loppuun 200 asteen uunissa. Levitä kuorrute päälle ja kypsennä vielä hetki grillivastusten alla.


Tarjoa cashewpähkinädipin, parsa-ja ruusukaalin sekä täysjyväpastan tai -riisin kanssa.