keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Suola-kinuskiomenagalette






Tarvitset:
150 g kylmää voita
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1-2 rkl vettä
4-5 hapokasta omenaa, päärynäkin voisi sopia
1 rkl sitruunamehua

Päälle:
50 g voita pieniä nokareina
3 rkl kinuskikastiketta
0,5 tl sormisuolaa
1-2 rkl suolapähkinöitä

Voiteluun:
1 kananmunan
sokeria

Galette on ranskalainen, rouhea, rustiikkinen, usein soikeanmuotoinen piiras makealla tai suolaisella täytteellä, mutta se voi olla myös pannukakkumainen/lettumainen. 

Kuutioi voi pieniksi paloiksi. Nypi voi, jauhot ja sokerit murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikina tasaiseksi. Älä vaivaa, muuten taikina sitkistyy. Tämä vaihe vaatii jonkin verran voimaa sormilta. Tee taikinasta pallo, peitä kelmulla ja pidä viilessä tunnin verran.

Kuori ja viipaloi omenat. Pirskottele päälle sitruunamehua. 

Kauli taikina jauhotetulla leivinpaperilla noin sentin paksuiseksi soikioksi. Levitä omenaviipaleet taikinalle, mutta jätä reunoille käännösvaraa noin 5 senttiä. Käännä reunat omenoiden päälle miten saat ne parhaiten käännettyä. Nosta omenaviipaleiden päälle voinokareita. Valuta päälle kinuskikastiketta ja ripottele päälle myös suolakiteitä sekä suolapähkinöitä. Voitele piiraan reunat munalla ja sirottele reunoille hienoa sokeria. 


Paista 175 asteen uunissa noin 30 minuuttia. 

Halutessasi tarjoa piiras kanelilla maustetun kermavaahdon tai ranskankerman kanssa.

Alkuperäinen ohje Etiketti-lehdestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti