sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Lämmin linssi-granaattiomena-kesäkurpitsasalaatti





Keitä linssit pakkauksen ohjeen mukaan. Tällä kertaa käytin vihreitä ja punaisia linssejä, tähän sopivat myös ihanasti beluga-linssit, joita ei nyt tällä kertaa ollut saatavilla kaupassa. Sekoita 2 ruokalusikallista öljyä, 1 rkl sitruunan mehua, 1 tl balsamiviinietikkaa ja ripaus suolaa. Kaada kastike keitettyjen linssien päälle ja pidä lämpimänä kannen alla. 


Irrota granaattiomenan siemenet kulhoon. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi ja paista pannulla. Voit käyttää myös munakoisoa kesäkurpitsan sijaan. Paista myös pinaatit kevyesti pannulla. Pinaatin tilalla voit käyttää myös raakana sydänsalaattia, tai muuta salaattia tai kaalia, joka kestää vähän lämpöä. Lisää salaatti tai pinaatti granaattiomenan siemenien joukkoon, kuten myös paistetut kesäkurpitsat ja lopuksi linssit. Sekoita varovasti.


Syö sellaisenaan tai tarjoa lihan lisukkeena!


Herkullista oli ja tätä voi tosiaan varioida mieleisekseen sen mukaan mitä kaapissa on tai kaupassa tarjolla.

torstai 17. tammikuuta 2013

Pinaattia ja peuraa

  
Ihanat vihreät pinaatinlehdet tuovat tuulahduksen ja lupauksen keväästä! 

500 g on pienin määrä, mikä pinaattia kannattaa varata per herkuttelija, koska se iloisesti kutistuu pannulla. Lehtiruoti kannattaa nyppästä pois lehden juuresta. Ensin paistetaan pannulla voissa salottisipulia ja valkosipulia, lisätään sitten pinaatit. Kun pinaatit ovat kutistuneet, siihen ei mene kuin 1-2 minuuttia, lisätään lihan paistolientä, ja annetaan hautua hetki. Maustetaan vielä mustapippurilla ja valmista on tarjottavaksi.


Ennen pinaatin tekoa täytyy kuitenkin tehdä rucolasta, pinjansiemenistä, parmesanjuustosta ja öljystä tahna morttelissa. Sain tälläisen kauniin valkoisen morttelin joululahjaksi, ja oli nyt ensimmäistä kertaa käytössä. Hyvin toimi tämäkin verrattuna siihen vanhaan valurautaiseen versioon, joka on palvellut hyvin kohta parikymmentä vuotta ja on edelleenkin toki käytössä.



Ja sen lihan paistoliemen pinaatteihin saa kun paistaa lihan ensin pannulla ennen uuniin laittoa. Tässä siis peuran filettä. Pannulla lihaan väri, uuniin koosta riippuen n. 15-20 minuutiksi ja vielä folioon lepäämään 5 minuutiksi. Kun olet ottanut lihaan värin pannulla ja lihan pois pannulta, lorauta pannulle tilkka vettä, anna kuohahtaa ja lisää pinaattien joukkoon.

Pinaatti-salottisipulihöystö etualalla kuvassa.


Peuran kanssa tietenkin "peuraviiniä"!

maanantai 14. tammikuuta 2013

Granaattiomenaa ja kampasimpukkaa


Rubiininpunainen granaattiomena on ihanan kirpeä ja raikas, ja sopii erinomaisesti salaatteihin suolaisen rinnalle. Granaattiomenasta tulee jonkin verran roiskeita siemeniä irrotellessa, kylläkin kauniin punaisia valkoisella keittiönseinälaatalla, ja siemenet ovat siis tässä herkkuhedelmässä se syötävä osa.


Tein vihreän salaattipedin erilaisista salaateista, lisäsin ohuita suikaleita salaattisipulista, öljyssä säilöttyjä artisokan sydämiä, avokadosta somia pallosia palloraudalla sekä paistoin rapean pinnan kampasimpukoille. Päälle granaattiomenan siemenet (ja mehu) sekä oliiviöljystä ja punaviinietikasta tehty kastike. 1/3 osa punaviinietikkaa ja 2/3 oliiviöljyä, ripaus suolaa, kierros mustapippuri myllystä sekä kynnellisen verran valkosipulia pienenä silppuna. Anna maustua hetki. Punaviinietikan sijaan voi käyttää myös valkoviinietikkaa. Näin on pieni ja helppo herkku valmis!

Uusi vuosi ja uudet kokkailut


Ihanaa ja oikein herkullista uutta ruoka vuotta kaikille!

Pienoisten kameraongelmien vuoksi tämä blogi on ollut hiljainen koko syksyn. Toki kokkaillut ja syönyt olen, mutta kuviin asti syksyn ruoat eivät ole päässeet, mutta nytpä onkin hyvä hetki kokeilla hyväksi havaitut herkut uudelleen, parantaa ohjeita ja tuoda ne herkullisten kuvien kanssa tänne muiden iloksi ja omaksi reseptikirjaksi.

Tästä se alkaa!



keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Siikaa foliossa


Laita kokonainen siikafile tai muu kalafile leivinpaperin päälle ja sen alle vielä foliota. Mausta file suolalla ja valkopippurilla. Leikkaa kevätsipuli renkaiksi ja lisää siian päälle. Silppua vielä tilliä päälle ja purista sitruunasta mehua. Ruokaisamman annoksen saat, kun kuutioit esim kesäkurpitsaa pakettiin. Kaiken päälle vielä ranskan kermaa, smetanaa tai tuorejuustoa.


Sulje nyytti hyvin ja laita grilliin noin vartiksi. Nauti uusien perunoiden kanssa!

tiistai 3. heinäkuuta 2012

Kutunjuusto - mökkiherkkumme


Tämä jos mikä on lähiruokaa meidän mökkipaikkakunnallamme, jota nautimme aina siellä ollessamme. Paikallista kutunjuustoa!

'

Tarjoan sen yleensä tuore- tai avomaankurkkujen kanssa. Lisäksi päälle ripottelen tillisilppua ja lorauksen öljyä. Jos tarjoan avomaankurkkujen kera, teen niistä hölskytyskurkkuja eli viipaloitujen kurkkujen päälle ripaus suolaa, sokeria, tillisilppua ja etikkaa. Hölskytellään kannellisessa purkissa ja annetaan maustua tunnin pari. Kutunjuusto maistuu myös sellaisenaan mansikoiden kanssa kesähelteellä!

lauantai 30. kesäkuuta 2012

Raakamakkaroita


Joskus kun kesäilta on kauneimmillaan, en minäkään aina viitsi kokkailla kaikkea itse alusta asti. Kaupoista saa ihan kivoja valmiita herkkuja palvelutiskiltä, joita voi vähän itse tuunailla vielä grillin lämmetessä. Tässä on kokoelma erilaisia raakamakkaroita, mm. lammas-, yrtti- ja chorizomakkaroita jo kuuman grillin syleilyssä.


Tämän kesän suosikkijuustoni on tämä Arlan grillijuusto. Juustot kannattaa voidella öljyllä ennen grilliin laittoa.


Maku on miedompi kuin halloumissa, eikä juusto ole kovin suolainenkaan. Tarjoa sellaisenaan grilliherkkujen kanssa tai laita salaatin sekaan.


Raakamakkaroiden kanssa laitoin tarjolle palvelutiskiltä ostettua perunasalaattia, jonka päälle leikkasin ruohosipulia omasta yrttiruukusta. Ja ateria on hetkessä valmis!