keskiviikko 27. helmikuuta 2013
Sitruunarisottoa
Sitruunarisoton valmistaminen alkaa kuten kaikkien risottojen eli salottisipulin pilkkomisella, mutta tähän tulee myös valkosipulin kynsiä. Paista sipulit voissa ja lisää risottoriisi. Kun riisi on muuttunut läpikuultavaksi lisää pari desiä valkoviiniä. Kun valkoviini on imeytynyt, lisää kauhallinen kerrallaan kuumaa kasvislientä ja sekoita. Lisää seuraava kauhallinen vasta kun edellinen neste on imeytynyt. Risoton kypsymiaika on noin 20 minuuttia. Lisää lopuksi 1-2 rkl sitruunamehua ja 1-2 tl sitruunankuoriraastetta, runsaasti parmesanraastetta, mustapippuria, nokare voita ja lehtipersiljaa. Mitä enemmän laitat sitruunamehua tai kuoriraastetta, sitä sitruunaisempaa saat. Tarjoa esim karitsankareen kanssa kuten kuvassa.
sunnuntai 10. helmikuuta 2013
Raclette
Raclette kuuluu kevättalven iltoihin, silloin kun ensimmäiset tulppaanit ilmestyvät kauppoihin!
Meillä tarjotaan raclettejuuston lisäksi hyvää, tuoretta, rapeakuorista maalaisleipää ja keitettyjä perunoita. Lisäksi on aina sipulia, tomaattia, herkkusieniä, paprikaa ja muitakin nopeasti kypsyviä kasviksia kuten kesäkurpitsaa ohuina siivuina, tai esikypsennetyjä vihreitä papuja. Tällä kertaa hankin Lentävästä Lehmästä sekä sveitsiläistä todella voimakasta raclette-juustoa sekä miedompaa ranskalaista, jonka maku lämmittäessä voimistui huomattavasti.
Pääraaka-aineina juuston lisäksi oli tällä kertaa broilerin fileistä leikkattuja ohuita suikaleita sekä marmorihäränpihvistä leikattuja viipaleita. Tarjolla on myös hyvä olla pekonia, jolla saa raclettepannuun rasvaa ja makua.
Lisäksi vielä laitan aina tarjolle hillosipuleita, varrellisia kapriksia ja cocktailkurkkuja. Niitä on mukava napostella annoksen valmistumista odotellessa! Ei muuta kuin aineket raclettepannuun ja kypsymään, päälle juustoa vastuksen alle sulamaan ja nautinto on valmis.
keskiviikko 6. helmikuuta 2013
Savuankeriasta
Hakaniemen Kauppahallin kalakauppa Rosendahlista haen usein savuankerista lauantaisin, kun käymme siellä muutenkin katsastamassa tarjonnan viikonloppujen kokkailuja varten.
Ankeriaasta pitää ensin vetää nahka irti ja sen jälkeen irrottaa käsin liha paksun ja vahvan rangan ympäriltä. Ankeriaassa on jonkin verran pieniä ruotoja, mutta kun varoen irrottaa lihan, niin ne jäävät kiinni rankaan.
Kalan sekaan vain pieneksi silputtua punasipulia, ranskankermaa, suolaa ja pippuria. Tanhan voi herkutella vaikka ruokaa odotellessa ruisnappien kera.
sunnuntai 3. helmikuuta 2013
Tryffelirisottoa
Pilko salottisipulit pieneksi. Sulata voita kattilassa, paista sipuleita hetki, lisää risottoriisi. Kun riisi on hetken kuullottunut, lisää pari desiä valkoviiniä. Kun viini on imeytynyt, lisää kuumaa kasvislientä desi kerrallaan, yhteensä litra, kunnes risotto on kypsää eli n. 20 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa vielä nokare voita ja loraus kermaa, sekä tryffelitahnaa maun mukaan. Tarjoiluvaiheessa lisää vielä parmesanraastetta ja mustapippuria rouhittuna päälle. Tryffelitahnaa löytyy monia erilaisia, osa todettu hyviksi ja osa huonoiksi, suosikkini on ehdottomasti "Le Ife" -merkkinen. Purkki on aika iso ja se säilyy avattuna pari-kolmeviikkoa, joten meillä on yleensä "tryffeliviikot" silloin. Blogistani löytyy esim ohje tryffelipastaan. Ja lisää tryffeliohjeita on tulossa!
Tarjoilin risoton kanssa linssi-granaattiomena-kesäkurpitsasalaattia lämpimänä sekä poron filettä.
torstai 31. tammikuuta 2013
Turskanposkia
Kirpeän talviulkoilupäivän jälkeen on yleensä kova nälkä ja kestää tovin ennen kuin ruoka on pöydässä. Pahimman nälän saa taittumaan vaikkapa iki-ihanilla turskanposkilla.
Paista turskanposkia pannulla voissa muutamia minuutteja, mausta suolalla, pippurilla ja runsaalla sitruunanmehulla. Posket voi herkutella vaikka suoraan pannulta!
maanantai 28. tammikuuta 2013
Helmikanaa ja kukkakaali-palsternakkapyree
Ostin pakasteena ranskalaisen luomuhelmikanan sunnuntailounasta varten. Se oli ilokseni jo valmiiksi sidottu, joten pääsin tekemään täytettä heti.
Täytteeseen pilkoin nipun basilikaa, nipun salviaa ja nipun timjamia. Yrtit sekoitin voin kanssa (200 g) ja lisäsin pieneksi hakattua valkosipulia. Sitten vain työnsin sormet kanan nahan ja lihan väliin ja aloin täyttämään yrttivoilla, ja kummasti se parisataa grammaa voita sinne upposi. Kanan sisään työnsin yhden sitruunan lohkoina ja valkosipulin kynsiä.
Pintaan hieroin vielä suolaa ja pippuria ja valelin öljyllä. Uunivuokaan lisäsin vielä vähän sipuli- ja sitruunalohkoja, sekä lorauksen vettä. Kana uuniin kahdeksi tunniksi 175 asteeseen. Valelin kanaa muutaman vuoassa olevalla liemellä.
Lisukkeeksi tein kukkakaali-palsternakkapyrettä. Keitin kukkakaalin ja palsternakat täysin kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kukkakaalia saa olla vähän enemmän kuin palsternakkaa. Kaada keitinvesi pois, soseuta, lisää pieni tilkka kermaa ja pari ruokalusikallaista voita sekä veitsenkärjellinen vaniljatangon sisusta.
Helmikana maistui todella herkulliselta ja vähän riistamaiselta.
maanantai 21. tammikuuta 2013
Sitruuna-lakritsipalat
Ensimmäinen uudesta tabloid Hesarista kokeiltu leipomisohje. Aivan ihania tuli, ja helppoja tehdä. Ohje löytyy Hesarin netistä.
En käyttänyt ohjeessa olevaa lakritsinjuurijauhetta, tosin en usko sen vaikuttavan lopputulokseen merkittäväksi.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)