keskiviikko 31. elokuuta 2011

Elokuun viimeisen viikonlopun herkuttelua

Kokkailuni alkoi ja inspiroitui näistä yrteistä keittiön ikkunalla viime viikonloppuna: basilika, timjami ja ruohosipuli sekä tilli, joka tosin ei päässyt kuvaan.

 

Olen saanut nämä hauskat yrttisakset anopiltani lahjaksi, ovat tosi kätevät yrttejä silputtaessa.


Kuvassa on tilliöljyä, jonka tein kalalle kastikkeeksi. Ihan yksinkertaisesti vain  silppusin tilliä yrttisaksilla, päälle kaadoin hyvää öljyä, vaaleaa balsamicoa, tilkan sitruunamehua sekä ripauksen suolaa ja valkopippuria. Tähän idean nappasin Glorian ruoka&viini -lehdestä.



Toiseen yrttiöljyyn silppusin basilikaa, timjamia ja ruohosipulia öljyn sekaan, lisäksi ripaus suolaa ja mustapippuria. 
 Alkuvalmistelut tehty, öljyjen on hyvä maustua vähintään puolisen tuntia ennen käyttöä.

ARTISOKKA-AVOKADO "SKAGEN" MAALAISLEIVÄLLÄ



Toast skagen on varmasti monelle tuttu, mutta tässä muunnelma, jonka ohjeen löysin Glorian ruoka&viini -lehdestä. Sekoitin varovasti keskenään etikkaliemessä säilötyt artisokat, avokadot, sitruunamehun, punasipuli-ja basilikasilpun sekä chilin. Lisäsin sekaan ranskankermaa ja vähän majoneesia, suolaa ja mustapippuria. Annoin maustua jääkaapissa useamman tunnin. Paahdoin tuoreita maalaisleivän viipaleita ja laitoin leipien päälle tätä ihanaa "skagenia", lisäksi tein seuraksi vielä pienen vihersalaatin.


AHVENFILEITÄ, TILLIÖLJYÄ JA LÄMMINTÄ KASVISSALAATTIA


Ensin laitoin grilliin kypsymään porkkanat ja paprikat, hetken päästä esikeitetyt vihreät pavut ja lopuksi edellisen päivän keitettyjä perunoita. Kun kasvikset alkoivat olla kypsiä ja väriä saaneita, laitoin ahvenfileet grilliin.


Tässä lämmin kasvissalaatti valmiina. Päälle murustelin vielä fetaa ja yrttiöljyistä sen missä oli mm. basilikaa ja timjamia. Tämä lisuke käy sekä kalalle että lihalle.


Tässä sitten annos kokonaisuudessaan lautasella. Ahvenfileitten päällä on tilliöljyä. Tein aikaisemmin usein kalan seuraksi kermaviili- tai tartarkastikkeen, mutta tilliöljystä tuli nyt suosikkini.


Tässä vielä yksi kasvislisuke uunissa tehtäväksi. Tällä kertaa laitoin porkkanaa, palsternakkaa, punajuurta ja perunaa uunivuokaan, lisäsin runsaasti timjamia päälle, sekä öljyä, hunajaa, suolaa ja mustapippuria. Uunissa (200 astetta) sen aikaa että,  kaikki juurekset ovat kypsiä. Sopii lisukkeeksi lihan kuin lihan seuraksi. Myös lanttu, nauris ja bataatti käyvät tähän hyvin.

1 kommentti:

  1. Ai vitsi, olin ihan unohtanut noi yrttisakset! Alkukesästä näin mainoksen ja piti käydä hakemassa syksyn satoja varten. No, sato jäi aika niukaksi ja ehkä silläkin sakset on edelleen hankkimatta. Ensi kesän ruohosipuleille uusi yritys ensi keväänä...

    Onneksi juuri söin ihanaa munakoisopaistosta ja pystyin siksi lukemaan ja katsomaan jutun ilman että nälkä alkaa taas kurnia :)

    VastaaPoista