torstai 18. elokuuta 2011

Lämpimiä keittoja alkavaan syksyyn

KUKKAKAALIJUUSTOKEITTO


Nyt saa mahtavia, isoja kotimaisia kukkakaaleja. Tein niistä tällä kertaa sosekeittoa, johon kukkakaalin lisäksi laitoin purjoa ja Koskenlaskija-sulatejuustoa sekä kermaa. Tälläinen valkoinen keitto ei ole kovin esteettinen, joten päätinkin tarjota sen reippaan punaisesta kulhosta, vaikka muuten suosinkin valkoisia astioita tarjoilussa, mutta valkoinen soppa valkoisella soppalautasella olisi aika tylsän näköistä. 
Herkkuversion tästä keitosta teen laittamalla sulatejuuston sijaan vuohenjuustoa! Ja jos haluan nauttia kukkakaalin kokonaisena, niin keitän sen melkein kypsäksi, kaadan veden pois, lisään kattilaan voita ja vuohenjuustoa! Tujumman version saa, jos lisää voin seuraksi valkosipulia, mutta ei liikaa, jotta hentoinen kukkakaalin maku ei peity liikaa.

JUUSTOINEN SIPULIKEITTO


Tämän keitoin tein kolmesta sipulista: kelta-, purjo- ja valkosipulista. Vaihtelun vuoksi lisäsin kermaa ja tuorejuustoa sipulien voissa kuullottamisen jälkeen, myös Koskenlaskija-sulatejuusto käy hyvin. Tämäkin on kovin valkoinen keitto, mitä nyt vähän purjon vihreitä näkyy, joten tarjoilin keiton vihreä-sinireunaiselta keittolautaselta.

PUNAJUURIKEITTO


Myös punajuuret ovat nyt parhaimmillaan! Keitin kuorittuja punajuuria, kunnes ne olivat kypsiä. Sen jälkeen soseutin ne keittoliemessä, lisäsin purkin ranskankermaa ja sinihomejuustoa. Niin helppoa ja yksinkertaista. Keiton upea punainen väri salli nyt valkoisen keittolautasen käytön! 
Haudutan myös paloiteltuja punajuuria uunissa, kunnes kypsiä, lisään sekaan sinihomejuustoa ja annan olla hetken vielä uunissa, niin että juusto sulaa. Ihana lisäke syksyisille aterioille!

RAPUKEITTO


Rapujuhlien mausta pääsen nauttimaan vielä talvellakin vaikka keiton tai kastikeen muodossa, kun keitän rapujen kuoret juhlien jälkeen. Jotta saan hyvän rapuliemen kuullotan isossa kattilassa voissa sipulia, palsternakkaa ja porkkanoita sekä rapujen kuoret; sisälmykset on muistettava poistaa huolellisesti. Hetken kuullottamisen jälkeen lisään kattilaan valkoviiniä, vettä ja kalaliemikuution sekä tomaattipyrettä. Annan keitoksen kiehua pienelllä tulella n. 2-3 tuntia, jonka jälkeen siivilöin sen ja pakastan. Kun talvipakkaset paukkuvat, otan liemen pakastimesta, keittelen sitä vähän aikaa kokoon, lisään kermaa ja suurustan, sekaan laitan vielä muutaman jättikatkaravunpyrstön ja tuon tarjolle. Keitto on mielestäni sen verran juhlava, että sen kanssa sopii nauttia lasillinen kuplivaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti