maanantai 7. lokakuuta 2013

Saaristolaisleipä

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl olutmaltaita
3 dl vehnäleseitä tai pellavansiemenrouhetta
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
2 rkl voita vuokien voiteluun

Siirappivesi voiteluun
1,5 dl vettä
1/2 dl siirappia

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi kattilassa. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää loput siirappi, olutmaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot puuhaarukalla sekoittaen. Taikinaa ei vaivata.
Voitele kaksi 2 tai 3 litran vuokaa voilla. Jaa taikina vuokiin. Anna kohota leivinliinalla peitettynä 1,5 tuntia.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paista leipiä keskitasolla noin 2 tuntia. Kun paistoaikaa on jäljellä 30 minuuttia, valele ne kauttaaltaan siirappivedellä ja jatka paistamista. Anna leipien jäähtyä vuoissaan. Leivät ovat parhaimmillaan parin kolmen päivän päästä. Anna leipien mielellään tekeytyä kylmässä.

Olen  tarjonnut leipää sekä joulu- että rapupöydässä. Myös mainio vieminen!

Alkuperäinen ohje Gloria-lehdestä.

3 kommenttia:

  1. Mulla tää taas kuuluu ehdottomasti juhannukseen :) Tosin nyt alkoi just ihan hurjasti tehdä mieli tätä, en tiedä himottaako eniten leipä vai se ihana paistuvan maltaan tuoksu...

    VastaaPoista
  2. Oletko huomannut, että nyt on kaupoissa sellaista oikein leipäsiirappia, lisää maltaa makua! En ole vielä testannut, kun oli sitä tavallista jäljellä....

    VastaaPoista
  3. Meilläkin oli itseasiassa viime juhannuksena tätä saaristossa tarjolla, kun vein viemisenä sitä ja maistui oikein hyvin juhannuskalojen kanssa...

    VastaaPoista