torstai 26. tammikuuta 2012

Karamellisoitu päärynä-vuohenjuustosalaatti a la Eeva Kolu



Tämän ihanan salaattireseptin nappasin Hesarista. Samalla blogi Kauhaa ja rakkautta nousi suosikkiruokablogiksini. Ensin tein kastikkeen, johon tuli 4 rkl oliiviöljyä, 1 rkl valkoviinietikkaa, 1 tl Dijon-sinappia, 1 tl hunajaa sekä suolaa ja pippuria.


Päärynän karamellisointi: leikkaa päärynä viipaleiksi, kuumenna pannulla voi, lisää joukkoon 1 tl fariinisokeria ja paista päärynäviipaleita muutama minuutti kummaltakin puolelta. Paahda samalla kourallinen saksanpähkinöitä toisella pannulla.


Kokoa salaatti erilaatuisista salaateista, leikkaa joukkoon ohuita suikaleita salaattisipulia, murenna vuohenjuusto päälle, lisää paahdetut pähkinät ja päärynäviipaleet. Ohjeesta poiketen lisäsin vielä parmankinkkuviipaleita mukaan annokseen. Oikein ihanat makuyhdistelmät!

torstai 19. tammikuuta 2012

Luomulampaan paahtopaistia


Ostimme Kulosaaren Anto&Antonista ihanat luomulampaan paahtopaistit, olivat valmiiksi niitä vähän marinoineet yrteissä. Paisteihin vain väri pannulla ja vartiksi uuniin. Lisukkeeksi tein taas haudutettua punakaalia, jossa siis kaalin lisäksi punasipulia ja vähän ennen tarjoilua lisään nipun rucolaa ja parmesansiivuja. Tällä kertaa koristelin annoksen juureslastuilla, joita ostin myös Anton&Antonista. Pussissa oli lastuja tarosta, bataatista, yuccasta (=makea peruna) ja palsternakasta. Ihanan makuisia, toki rasvaisia ja suolaisia, mutta toivat annokseen kivasti väriä ja rapeutta.

lauantai 14. tammikuuta 2012

Juhlava kalakeitto


Keitä ensin kalakeiton pohjaksi liemi kalanruodoista, porkkanasta, selleristä ja sipulista. Ruskista voi kattilassa, ja lisää juurekset. Lisää vettä, tillinoksia ja kalanruodot, ja tarvittaessa kalaliemikuutio, jos haluat voimakkaamman liemen. Keittele lientä reilu 30 minuuttia ainakin. Mausta suolalla ja pippurilla. Tämän voit tehdä hyvissä ajoin valmiiksi. Juuri ennen tarjoilua lisää liemeen kermaa ja sherryä tai valkoviiniä, sekä tuoretta tillisilppua. 

Leikkaa lohesta kauniit neliömäiset palat. Paista jokaiselle ruokailijalle n 100 g lohta sekä kaksi kampasimpukkaa. Asettele lohipalat ja kampasimpukat keittolautaselle ja annostele päälle kalalientä. Ripottele päälle vielä tuoretta tillisilppua ja tarjoa hyvän leivän kanssa.

tiistai 10. tammikuuta 2012

Entrecote rucolapedillä


Helppo, nopea ja herkullinen ateria!
Osta mehevät entrecote-pihvit. Revi rucolanlehdet vähän pienemmiksi, lisää salaattisipulia ja hyvää vinegrette-kastiketta. Laita rucolasalaatti pediksi lautaselle. Pilko parsakaalia nupuiksi sekä paprika ja punasipuli sopivan kokoisiksi lohkoiksi tai viipaleiksi. Laita pannulle voita ja oliiviöljyä, paista kasviksiin väriä ja hauduta kypsiksi. Kun kasvispaistos on lähes kypsää, mausta suolalla ja pippurilla, ja anna hautua hetken kannen alla. Paista sillä aikaa pihvit ja mausta valkosipulilla, suolalla ja pippurilla. Leikka pihvit viipaleiksi ja asettele rucolapedin päälle, lusikoi pannulta paistolientä lihojen päälle ja lisää viereen paistetut kasvikset. Tarjoa sitruunalohkon kera, josta voi puristaa lihan päälle vähän kirpeyttä.

torstai 5. tammikuuta 2012

Porsaan kassler


Tämä on oivallinen talviviikonlopun uunissa haudutettava ruoka, laita uuniin vaikka hiihtolenkin ajaksi! Ruskista porsaan kassler pannussa voissa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita lihan pinnalle tuoreen rosmariinin oksia tai tuoretta timjamia. Kääri lihan ympärille vielä pekonia.


Nosta pekoniin kääritty kassler paistopussiin ja laita vuokaan.



Kaada vuokaan pannulta nesteet ja puoli pulloa olutta, sulje paistopussi hyvin.



Hauduta matalassa lämmössä, 110-120 astetta, n. 2 kg kassleria pari tuntia.
Viipaloi kassler vadille ja tarjoa vaikkapa rapeiden uunivihannesten kanssa.

torstai 29. joulukuuta 2011

Pieniä cocktailpaloja nautittavaksi shampanjan kanssa


Shampanjan kanssa on ihana maistella pieniä, erilaisia suolaisia paloja. Tässä on Ahvenanmaan mustalla saaristolaisleivällä siianmätiä, joka on sekoitettu smentanan ja punasipulin kanssa, lisäksi ripaus mustapippuria.


Tässä olen pilkonnut kylmäsavuporon pieniksi kuutioiksi, sekoittanut kuutiot ranskankerman ja rucolan kanssa. Tahnan olen laittanut pienten cocktailkeksien päälle, jotka on maustettu merisuolalla ja rosmariinilla.


Keksien päällä on tässä broilerinmaksamoussea. Paista voissa ensin salottisipulia ja  valkosipulia, lisää broilerinmaksat ja paista kunnes kypsiä. Laita seos monitoimikoneeseen, lisää kermaa, konjakkia, timjamia, suolaa ja pippuria, soseuta. Tarkista maku. Laita jääkaappiin jäähtymään. Jäähtyessään massa jähmettyy ja voit lusikoida sitä keksien päälle.


Kokeile joskus rohkeasti tarjota muutamaa juustoa ja vähän hyvää leipää tai merisuolalla maustetettuja keksejä aperitiivishampanjan kanssa.


Kuplivaa juhlakautta!

Herkullista Uutta Vuotta ja kiitokset kaikille lukijoille tästä vuodesta. 

maanantai 26. joulukuuta 2011

Paahdettua ankkaa ja bataattivuokaa


Tässä joulupäivämme komistus: kotimainen vilja-ankka, n. 3 kg.


 Ankan sisään runsaasti porkkanaa, selleriä, palsternakkaa ja sitruunalohkoja.


Leikkaa ankan nahkaan terävällä veitsellä viiltoja, hiero pintaan mustapippuria, suolaa ja hunajaa. Sido ankan koivet paistinarulla kiinni.


Ankalle sopii mitä parhaiten appelsiinikastike. Freesaa ensin voissa salottisipulia, lisää appelsiinimehua ja appelsiininkuoriraastettta. Anna kiehua kokoon. Mausta suolalla ja pippurilla ja suurusta vaalealla Maizena-kastikesuurusteella.


Paista ankkaa ensin 30 min 225 asteessa, alenna lämpö 130 asteeseen ja jatka paistamista vielä 1,5 tuntia. Rasvaa ankasta irtoaa runsaasti, joten kannattaa varata korkeareunainen uunivuoka.


Tässä ankanliha viipaloituna, sopivan roseena. Porkkanatimbaalit sopivat lisukkeeksi. Tarjosin kastikkeen lisäksi vielä manteli-sahramirisottoa ja bataattivuokaa. Keitä ensin bataatit, soseuta, lisää kermaa ja munia, mausta ja paista vesihauteessa reilu tunti.